Delte meninger om digital skrotningsattest

Fra årsskiftet indføres en digital skrotningsattest for borgere og branchen. DAG hilser det nye system velkommen, en autogenbruger er kritisk.

Fra årsskiftet foregår skrotning af biler digitalt via NemID hjemme hos borgerne eller ved indtastning hos autogenbrugeren. (Foto: Kim Lesanner)

FRA ÅRSSKIFTET FOREGÅR SKROTNING AF BILER DIGITALT VIA NEMID HJEMME HOS BORGERNE ELLER VED INDTASTNING HOS AUTOGENBRUGEREN. (FOTO: KIM LESANNER)
LETTELSE NemID og borger.dk er indarbejdet i den nye digitale skrotningsattest, der træder i kraft 1. januar 2020 – altså om blot en måned. Miljøstyrelsen og Dansk Producentansvar står bag det nye digitale system, der skal medføre mindre snyd og give autoophuggerne en nemmere hverdag.

• Slut med papirarbejdet omkring skrotningsattester og -godtgørelse. Bilejeren eller miljøgodkendte/certificerede autoophuggere kan nu tage hul på sagen på borger.dk fra computer eller tablet med NemID. Autoophuggere skal være forberedt på at hjælpe kunderne med at oprette sagen, når de møder op med den skrotningsklare bil efter nytår – eventuelt på en kunderettet pc eller tablet hos autoophuggeren.

• Slut med kontanter eller at ”lege bank” – med det nye digitale system får ejeren af bilen udbetalt sin skrotningsgodtgørelse direkte til sin NemKonto/bankkonto, når alt er godkendt. Dermed skal miljøgodkendte autoophuggere ikke længere skal have kontanter liggende eller lave bankoverførsler til bilejeren, mens ophuggeren venter på at få udbetalt skrotningsgodtgørelsen.

• Nem identifikation af køretøj og ejer – Fordi det hele foregår digitalt, er det nemt at tjekke, at køretøjet er afmeldt i Motorregistret, og hvem der er registreret som bilens sidste ejer. På den måde minimeres risikoen for snyd med skrotningsgodtgørelsen.

• Nemt for bilejere at vælge miljøgodkendt – via borger.dk kan bilejerne vælge en miljøgodkendt autoophugger. Når bilejere opretter sagen med NemID hjemmefra, skal de nemlig vælge mellem godkendte ophuggere eller bilforhandlere inde i systemet.

Husk medarbejdersignatur

Miljøstyrelsen anfører, at hvis autoophuggere har udfyldte skrotningsattester liggende på biler, som er modtaget før 1. januar 2020, kan de behandles i en tre-måneders overgangsperiode.

Autogenbrugeres medarbejdere skal have en digital medarbejdersignatur til det nye digitale system.

For og imod

Brancheforeningen Dansk Autogenbrug ser frem til, at den digitale skrotningsattest nu bliver sat i gang.

– Det glæder mig, at NemID nu er nødvendigt i stedet for blot en krusedulle på et stykke papir. Det vil forhåbentlig fjerne de alt for mange sortskrottere, siger direktør i DAG, Børge Madsen. Han ser frem til de infokampagner til borgerne, der nu skal rulles ud.

En af de autogenbrugere, der er blevet bedt om at medvirke i tv-kampagner, er Finn Skytte, indehaver af skrotbil.dk med tre autoophug i Aarhus og Randers. Han er imidlertid kritisk overfor, om det digitale system formår at fjerne sortskrottere, der hidtil har været skyld i over 60.000 ulovligt opkøbte, skrottede eller videresolgte skrotbiler årligt.

– Sortskrottere vil stadig kunne opkøbe skrotbiler fra pengesultne borgere med overbud, fordi den fastsatte statspræmie stadig kun er 2200 kr. Den skal op på 8-10.000 kroner for at hamle op med problemet, der kan fortsætte trods NemID og digitalisering, hvis bilejerne lader sig friste og tænker mere med pengepung end miljøsind, mener Finn Skytte.